50+ Cuvinte și expresii din limba japoneză pe care (aproape) oricine le cunoaște

50+ Cuvinte și expresii din limba japoneză pe care (aproape) oricine le cunoaște

50+ Cuvinte și expresii din limba japoneză pe care (aproape) oricine le cunoaște

Știai că pentru a deveni capabil să formezi propoziții într-o limbă străină nouă și să începi să vorbești trebuie să cunoști un minim de 250 de cuvinte? Conform website-ului fluentu.com, o persoană care cunoaște între 250 și 500 de cuvinte într-o limbă străină se numește functional beginner, iar de la 500 de cuvinte în sus, se pare că te poți descurca destul de bine când vine vorba de prezentări sau dacă vrei să-ți găsești singur drumul pe la obiective.

Dar când vine vorba de japoneză, probabil că îți pui deja întrebarea: cum să înveți cât mai repede acele 250 – 500 de cuvinte necesare pentru a-ți da drumul, mai ales că japoneza nu este o limbă pe care o auzi chiar la tot pasul?

Dar dacă ți-aș spune că știi deja cel puțin 50 de cuvinte în limba japoneză și poate chiar mai multe? Ți s-ar mai părea atât de dificil să te apuci de această limbă exotică? Și ca să îți demonstrez că ȘTII deja o mulțime de cuvinte în limba japoneză, ți-am pregătit o listă cu peste 50 de cuvinte pe care le știe aproape oricine chiar și fără să fi învățat vreodată această limbă.

Cuvinte din limba japoneză pe care le știe oricine

Cele mai cunoscute cuvinte și expresii din limba japoneză

1. ARIGATO

Pe lângă engleză, franceză, germană sau rusă, pun pariu că știi deja cum se spune la mulțumesc și în limba japoneză. ARIGATO este un cuvânt foarte simplu de pronunțat și cu siguranță dacă ai văzut vreodată o producție japoneză sau chiar și un film de la Hollywood în care să existe și un personaj japonez ai reținut acest cuvânt deoarece japonezii nu ratează vreo ocazie să-l folosească.

2. KONNICHIWA

KONNICHIWA înseamnă Bună ziua! și dacă pronunți acest cuvânt cu un zâmbet larg pe buze și lungind puțin ultima silabă ca și cum ai spune: CONNICI UAAA, garantat ești primit cu multă căldură în orice loc căruia calci pragul în Japonia.

3. SAYONARA

SAYONARA este o expresie despre care mulți vorbitori de limba japoneză susțin că se traduce ca adio și se folosește cu același sens. Dar în realitate japonezii o utilizează mult mai des, nu doar când își iau la revedere de la cineva pe care nu-l vor mai vedea vreme îndelungată, ci și atunci când se despart pentru o singură zi, ca în cazul profesorilor față de elevii lor. Dacă ar fi să traducem mot a mot expresia SAYONARA, ar ieși în română ceva de genul: acestea fiind spuse…, dar cred că este mai simplu de reținut cu sensul de la revedere!

4. ITADAKIMASU

ITADAKIMASU este forma politicoasă a verbelor a primi, a mânca și a bea folosită de cineva care vorbește despre el însuși. Dar nu vreau să intru aici în detalii despre sonkeigo și kenjougo, ci doar să reții că este expresia pe care o rostesc japonezii înainte de a începe să mănânce.

5. KARATE

KARATE este probabil unul din cele mai practicate sporturi japoneze, la nivel mondial. El se scrie cu literele kinezești pentru gol și mână și ca termen, nu lasă loc de interpretări nici măcar pentru cei care n-au intrat vreodată în contact cu limba sau cultura japoneză.

6. SUMO

La SUMO, noi românii, avem o oarecare problemă în ceea ce privește înțelegerea termenului. Din păcate, folosim greșit acest cuvânt ca să denumim atât sportul cu acest nume, cât și persoana care practică acest sport când japonezii o denumesc de fapt SUMO TORI sau mai comun, RIKISHI. Dar cu toate acestea am decis să includ și acest cuvânt în această listă pentru că este unul din acei termeni pe care îi știi deja și care te apropie mai mult de limba japoneză.

7-9. JUDO, KENDO, AIKIDO

La fel ca și KARATE, JUDO, KENDO și AIKIDO sunt arte marțiale japoneze ale căror nume le cunosc chiar și nepracticanții. Terminația DO din aceste cuvinte se scrie cu caracterul chinezesc pentru cale și se folosește în general pentru tehnicile ridicate la rangul de artă.

10. SADO

Dacă ai citit și paragraful de mai sus, cred că ai observat deja că și acest cuvânt are terminația DO. Și pe bună dreptate pentru că SADO înseamnă arta ceaiului și se folosește pentru a denumit celebra ceremonie japoneză de servire a ceaiului.

11. SHODO

Iată încă un cuvânt cu DO la sfârșit! Acesta este puțin mai avansat, dar iubitorii de caligrafie îl cunosc foarte bine deoarece SHODO înseamnă arta scrierii. Pe de altă parte, cu toate că este unul din primele cuvinte pe care l-am învățat în limba japoneză și care în timp a început să mi se pară din ce în ce mai familiar, am fost surprinsă când am aflat că japonezii folosesc mai des SHUJI în loc de SHODO când se referă la caligrafie.

12. IKEBANA

IKEBANA este arta aranjamentelor florale, iar dacă îl judecăm după felul cum se scrie, acest cuvânt are un înțeles mai profund decât ar părea la prima vedere. IKEBANA se scrie cu literele chinezești pentru viață și floare, iar motivul pentru care primul caracter a fost ales cu toate că în astfel de aranjamente se folosesc în general flori deja tăiate este faptul că prin această artă ele continuă să trăiască.

13. BONSAI

BONSAI sunt acei copăcei cu forme atipice crescuți în niște vase numite BONKI, de unde le vine și numele.

14. SAKURA

Dragostea japonezilor pentru florile de cireș a ajuns atât de departe încât în ziua de azi toată lumea știe că SAKURA se referă la celebrii lor copaci ornamentali.

15. HANAMI

Și pentru ca nimeni să nu poată contesta dragostea japonezilor pentru florile de cireș, niponii au inventat și un fel de petreceri, HANAMI, ca niște picnicuri în parc, primăvara, pe care le organizează atunci când cireșii sunt în plină floare, special pentru a le putea admira frumusețea.

16. KATANA

Fie din filmele cu SAMURAI, fie din cele care înfățișează temute bande YAKUZA, românii au învățat de mult despre celebrele săbii japoneze KATANA.

17. KIMONO

Când spun KIMONO, o parte din români se gândesc la frumoasele veșminte ale geishelor din Kyoto și are dreptate, iar altă parte la uniformele albe ale karatiștilor și face o confuzie pentru că acelea se numesc de fapt DOUGI sau KEKOGI.

18. OBI

Tot de la arte marțiale știe majoritatea lumii și despre OBI. Acest termen se folosește pentru a denumi cureaua uniformei purtate de sportivi, dar se poate folosi și penrtru elaboratele centuri cu care se leagă costumul tradițional japonez.

19. YUKATA

Intrăm în detalii, dar merită pentru cei pasionați de limba japoneză care poate au auzit termenul, dar nu știu exact la ce se referă el. YUKATA este tot un fel de îmbrăcăminte tradițională japoneză, dar care este mai subțire decât un kimono, mai puțin elaborată ca design și în general mult mai ieftină.

20. ANIME

ANIME este in cuvânt provenit din limba engleză care se folosește azi pentru a denumi stilul de animație japonez, un stil destinat deopotrivă adulților cât și copiilor.

21. MANGA

MAMGA este cuvântul japonez pentru benzi desenate. Ca o paranteză, merită amintit faptul că, în Japonia, total opus Occidentului, citirea benzilor desenate MANGA este o activitate mult mai populară decât uitatul la ANIME.

22. SENSEI

SENSEI înseamnă profesor sau medic și se folosește ca formă de adresare pentru ambele tipuri de profesioniști.

23. SENPAI

SENPAI este un cuvânt ce reflectă foarte bine relațiile dintre japonezi la școală și la locul de muncă și se folosește ca mod de adresare față de persoanele din ani de învățământ superiori sau care au intrat în companie înaintea vorbitorului. SENPAI este antonimul lui KOUHAI, dar acest din urmă termen nu a câștigat atât de multă popularitate întrucât nici măcar în Japonia nu se folosește ca apelativ.

24. SAMURAI

În Epoca Medievală, SAMURAII erau luptătorii care făceau parte din diferite clanuri. Uesugi Kenshin, Date Masamune, Toyotomi Hideyoshi, Tokugawa Ieyasu și Oda Nobunaga fac parte dintre cei mai celebri. Faima samurailor nu se datorează doar capacităților lor strategice pe câmpul de luptă, ci și modului onorabil în care se comportau în societate.

25. BUSHIDO

BUSHIDO este un termen japonez a cărui traducere în limba română este calea războinicului și era folosit în Epoca Medievală pentru a denumi codul de conduită al samurailor, un cod moral unde accentul se punea pe cumpătare, loialitate și în primul rând, o moarte onorabilă.

26-27. HARAKIRI, SEPPUKU

HARAKIRI sau SEPPUKU era un mod de sinucidere menționat în codul BUSHIDO. El presupunea tăierea abdomenului de la stânga la dreapta cu o sabie scurtă numită TANTO și se practica de către samuraii care s-au făcut de rușine sau și-au făcut clanul de rușine, pentru a-și recăpăta onoarea sau în timpul luptelor, când pierderea era iminentă, se practica de către războinicii care nu voiau să cadă pradă în mâinile dușmanilor.

28. SHOGUN

Încă din secolul al XII-lea și până în secolul al XIX-lea, SHOGUNII erau conducătorii armatelor japoneze, numiți în funcție de împărat. Cu toate că rolul lor era doar de conducători ai forțelor armate, în realitate ei erau cei care trăgeau hotărau soarta națiunii.

29. NINJA

NINJA sau SHINOBI erau în Epoca Medievală doi termeni pentru a denumi mercenarii specializați în spionaj, camuflaj și atacuri prin surprindere.

30. GEISHA

GEISHA este un cuvânt japonez atât de popular încât aproape că nu mai are nevoie de nicio descriere. El este folosit pentru a denumi artistele japoneze specializate în arte tradiționale precum dansul și muzica, precum și în arta conversației. În Japonia, GEISHE mai pot fi văzute și astăzi în orașe care respectă cu sfințenie tradiții de sute de ani precum Kyoto, ieșind ușor în evidență prin kimono-urile lor spectaculoase, coafurile elaborate și machiajul specific numit OSHIROI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *