3 Jocuri clasice pe care le folosesc des în timpul cursurilor de japoneză pentru copii

3 Jocuri clasice pentru studiul limbii japoneze

3 Jocuri clasice pe care le folosesc des în timpul cursurilor de japoneză pentru copii

După adulți, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani sunt cel mai numeros grup de persoane cărora am predat până acum limba japoneză. Studiul limbii japoneze se poate începe de la orice vârstă. Dar, din experiență am învățat că cele mai bune rezultate se obțin atunci când cursantul are cel puțin 7 ani. Pe de altă parte, din multe puncte de vedere, această categorie de vârstă este și una din cele mai dificile.

Dacă este vorba de copii mai mici, accentul cade mai mult pe jocuri și memorarea unor expresii de bază, fără însă a explica noțiuni de gramatică. Iar acest lucru este suficient atât pentru elevi, cât și pentru părinți deoarece nu poți cere unui copil atât de mic să cunoască într-o limbă (atât de) străină, noțiuni pe care nu le știe nici măcar în limba maternă.

Pe de altă parte, când ai în fața ta un elev de școală primară, știi că la sfârșitul zilei așteptările pe care le au de la tine ca profesor atât copilul cât și părinții lui sunt mult mai mari. În schimb, cu toate că poți explica niște concepte destul de dificile unui copil de clasa a doua sau a treia, durata de timp în care el se poate concentra la maxim nu este egală cu cea în care poate sta atent un adult și de aceea, ca profesor, este nevoie să apelezi la mici trucuri care să destindă atmosfera, dar în același timp să fie și utile din punct de vedere educativ. Astfel, în scurtele pauze din timpul lecțiilor, obișnuiesc să mă joc cu elevii mei unul din cele trei jocuri despre care voi vorbi pe larg mai jos:

3 Jocuri educative, utile pentru studiul limbii japoneze

Karuta

Karuta este un joc extraordinar pentru începători. La lecțiile față în față pe acesta îl folosesc chiar de la primul curs deoarece îi ajută pe cursanți să se familiarizeze mai repede cu literele din limba japoneză, dar și cu o serie de cuvinte simple. Pentru Karuta este nevoie de un set de cărți de joc pe care să fie scrise ori literele alfabetului HIRAGANA, ori literele alfabetului KATAKANA, ori KANJI, ori cuvinte simple.

Nu am găsit nici măcar în Japonia un set de cărți Karuta cu ajutorul cărora să pot preda japoneză așa cum îmi doresc și de aceea, mi-am confecționat singură, din carton, cărțile potrivite. Seturile de HIRAGANA și KATAKANA sunt complete, cu toate cele 46 de litere ale fiecărui alfabet. Dar pentru KANJI m-am oprit la primii 50, iar cărți cu cuvinte nu am făcut decât vreo 100, cu animale, fructe, membrii familiei etc.

Dacă ai astfel de cărți, Karuta se joacă foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să împrăștii pe masă cărțile pe care dorești să le folosești într-un joc, să te ridici și tu și elevul tău în picioare astfel încât să le vedeți pe toate cât mai bine și să numești unul câte unul semnele sau cuvintele înscrise pe fiecare carte, iar elevul tău să le caute cu privirea și să le ridice de pe masă.

Este un joc foarte bun deoarece îi face pe copii să rețină mai repede literele din japoneză și se poate juca contra timp, sau pe rând, odată profesorul numind cărticelele și altă dată elevul, întrecându-se unul pe altul pentru a stabili de fiecare dată un nou record.

Kubitsuri

3 Jocuri educative pe care le folosesc des în timpul cursurilor de japoneză pentru copii 02

Kubitsuri este unul din jocurile preferate pentru toți copiii care învață o limbă străină. Tradus în limba română, kubitsuri înseamnă spânzurătoare și se joacă identic cu binecunoscutul joc Spânzurătoarea. Cu alte cuvinte, scrii un număr de liniuțe care țin loc literelor unui cuvânt și permiți adversarului să le ghicească una câte una, desenând capul, corpul, brațele și picioarele unui om din bețe spânzurat, pe măsură ce le greșește. Dacă ai terminat desenul înainte ca adversarul tău să ghicească cuvântul ales de tine, ai câștigat. Dar dacă el a ghicit cuvântul înainte ca desenul să fie complet, atunci ai pierdut.

În japoneză ideea este să oferi mai puține șanse decât în limba română, deoarece, spre deosebire de cuvintele noastre, cele din Țara Soarelui Răsare sunt mult mai scurte.

De asemenea, pentru că la început numărul de cuvinte din japoneză pe care îl cunosc micii mei adversari este destul de limitat, ca să-i ajut, folosesc fișe de termeni, cu fructe, legume, animale, adjective, activități etc. de unde aleg câte un cuvânt pentru a restrânge pe cât posibil opțiunile, dar și pentru a putea alege din termeni pe care elevii mei nu le-au reținut încă foarte bine. Iar uneori, mai ales celor proaspăt inițiați, le permit și să citească aceste fișe chiar și în timpul jocului.

Dar, după ce elevul și-a dezvoltat într-o oarecare măsură vocabularul, totul devine mult mai palpitant, chiar și atunci când îi ofer câte 10 șanse să ghicească un cuvânt, deoarece alfabetul limbii japoneze are 46 de litere la care se adaugă și semnele speciale precum が、ざ、だ、ば、ぱ etc. formând astfel un total de 71 de litere din care poți alege și… greși 🙂

Shiritori

3 Jocuri educative pe care le folosesc des în timpul cursurilor de japoneză pentru copii 03

Cel mai avansat din jocurile pentru începători pe care îl folosesc este Shiritori. Shiritori este varianta japoneză a jocului Fazan doar că diferența dintre cele două este faptul că cel care închide șirul de cuvinte a pierdut.

Când joci Fazan începi cu un cuvânt oarecare și apoi adversarul tău trebuie să spună un alt cuvânt care începe cu ultimele două litere ale cuvântului spus de tine și apoi tu continui cu un cuvânt care începe cu ultimele două litere ale cuvântului spus de el și tot așa. În română, cele mai comune cuvinte câștigătoare sunt: elefant, restaurant, repetent, absent etc. deoarece nu există cuvinte care să înceapă cu ultimele două litere ale acestor cuvinte.

În japoneză pe de altă parte, cuvintele trebuie să înceapă cu ultima silabă a ultimului cuvânt rostit, iar dacă ai spus din greșeală cuvinte precum: にほん、ごはん、ようかん、いんかん etc. nu adversarul tău este cel care pierde, ci tu!

Din cauza numărului relativ mic de cuvinte pe care le cunoaște un elev începător, Shiritori este un joc foarte dificil. Dar, ca și în cazul jocului Kubitsuri, cu ajutorul fișelor de cuvinte pe care le folosesc pentru dezvoltarea vocabularului, elevii mei prind repede gustul distracției, iar unii dintre ei chiar îmi cer singuri ca temă să scrie șiruri de cuvinte ca la Shiritori, de dragul de a afla cât de mult pot să continue un joc cu ceea ce au învățat până în momentul scrierii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *